ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΘΕΜΑΤΑ ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΕ ΟΤΙ ΠΟΙΟ ΝΕΟ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Ο Ιταλός Ουμπέρτο Πελιζάρι.

Ο Ιταλός Ουμπέρτο Πελιζάρι είναι αυτός που ενέπνευσε τον Λυκ Μπεσόν στη δημιουργία του «Απέραντου Γαλάζιου». Είναι ο ίδιος που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ βουτιάς κατεβαίνοντας πιο βαθιά από το φράγμα των 150 μέτρων.

Η φήμη της ταινίας «Το απέραντο γαλάζιο» ( ή «Le grand bleu» ή «The big blue», κατά την εκδοχή που προτιμάτε ) στηρίχθηκε στη δημιουργία ενός θρύλου: στην ύπαρξη ενός ανθρώπου-δελφινιού. Ενός πλάσματος που λίγο έμοιαζε να ανήκει σ' αυτόν τον κόσμο, λίγο έμοιαζε να καταλαβαίνει τους κώδικές του και, κυρίως, πολύ λίγο μπορούσε να αντέξει έξω από το νερό.

Ο βυθός ήταν το πραγματικό βασίλειό του. Και σ' αυτόν επέστρεψε. Αν ρωτήσεις τον Ουμπέρτο Πελιζάρι ποια είναι η σχέση του με τον βυθό της θάλασσας, με πολύ μεγάλη ευκολία θα απαντήσει: «Ξέρω ότι η ελεύθερη κατάδυση μπορεί να με σκοτώσει αλλά, πιστέψτε με, το αξίζει». Σε ένα τέτοιο επιχείρημα, τι μπορεί να απαντήσει κανείς; Ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον Λυκ Μπεσόν να δημιουργήσει τον κινηματογραφικό «άνθρωπο-δελφίνι» δεν χρειάζεται να πει τίποτε άλλο.

Στην περίπτωσή του, οι πράξεις αποκτούν τη χαμένη αξία τους και τα λόγια χάνουν την υπερτιμημένη «διαφήμισή» τους. Η μεγαλύτερη διάκριση Ο ιταλός δύτης κέρδισε την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη διάκρισή του: διακινδυνεύοντας ως και τη ζωή του ξεπέρασε το φράγμα των 150 μέτρων βάθους και κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην ελεύθερη κατάδυση.

Μήπως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για θαλάσσιο δελφίνι αλλά για λιοντάρι της θάλασσας; Ο ίδιος χαμογελάει και εξηγεί: «Χρησιμοποιώ μια μέθοδο γιόγκα και προτού πέσω στο νερό ηρεμώ, ελαττώνω τους χτύπους της καρδιάς μου.

Σε βάθος κάτω των 100 μέτρων ο σφυγμός μου χτυπάει περίπου εννέα φορές το λεπτό». Και καταλήγει: «Οταν είμαι στη θάλασσα, γίνομαι και εγώ νερό. Και δεν υπάρχει ομορφότερο συναίσθημα απ' αυτό. Επειτα, όπως όλοι οι Ιταλοί, εκείνο που θέλω περισσότερο είναι να κάνω τη μαμά μου περήφανη!». Και χαμηλώνοντας τη φωνή του εξηγεί γελώντας: «Κυριολεκτικά το μισεί όταν με βλέπει να πηγαίνω για κάποιο νέο ρεκόρ»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: