ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΘΕΜΑΤΑ ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΕ ΟΤΙ ΠΟΙΟ ΝΕΟ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Reiki: Τί είναι; Υπάρχουν διαφορετικοί «τύποι» του;

Το Reiki είναι ένα πανάρχαιο ολιστικό θεραπευτικό σύστημα. Θεραπεύει με την μετάδοση της φυσικής Zωτικής Eνέργειας και στα τρία επίπεδα που αφορούν την ανθρώπινη ύπαρξη: πνευματικό, ψυχολογικό, βιολογικό.

Το σύστημα Reiki του Ιάπωνα Dr. Mikao Usui είναι μοναδικό στην έκφραση και στην εφαρμογή του. Δεν έχει σχέση με κανένα δόγμα, καμία θρησκεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους ανθρώπους, μεγάλους και μικρούς, ανεξαρτήτως πνευματικών αντιλήψεων και πεποιθήσεων. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι πολλοί τρόποι μετάδοσης της ενέργειας θεραπευτικά, που δεν έχουν καμία σχέση με το Reiki. Κάτι που διαφέρει τελείως από τις άλλες ενεργειακές θεραπείες, είναι ότι στο Reiki γίνεσαι κανάλι της Ζωτικής Ενέργειας και μεταδίδεις μέσα από αυτό, ποτέ από την ατομική σου ενέργεια.

Ο θεραπευτής είναι ο μεταδότης, και δεν θεραπεύει εκείνος, αλλά η ενέργεια. Εκείνος είναι μόνο σωστά διαθέσιμος.

2. Σε ποιές αρχές βασίζεται;

Στην αγάπη, στην εμπιστοσύνη, στην ευγνωμοσύνη. Στον αυτοσεβασμό, στην αυτοεκτίμηση, στην αυτοαποδοχή, στην αυτογνωσία. Στην μοναδικότητα και στην ενότητα. Στην αρμονία Νου, Ψυχής, Σώματος. Στην εμπιστοσύνη στο Ανώτερο Καλό. Στην ευγνωμοσύνη και στον σεβασμό του δώρου της ζωής που μας έδωσε ο Θεός. Στην ενέργεια που μας περιβάλλει σαν αναπνοή και σαν συνείδηση, και που χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε η ζωή. Στην θεραπευτική χρήση αυτής της ζωτικής ενέργειας με σεβασμό, αγάπη και συμπόνια, και πάντα για το Ανώτερο Καλό που για τον καθένα μόνο ο Θεός ξέρει ποιο είναι.

3. Πως λειτουργεί;

Το Reiki ασχολείται με τη φυσική ροή της Ζωτικής Ενέργειας στην ύπαρξη μας. Αν αυτή δεν ρέει στην ποσότητα που χρειάζεται για να είμαστε υγιείς, τότε ασθενούμε στο πνευματικό ψυχολογικό και βιολογικό επίπεδο. Ασθένεια σημαίνει δίχως σθένος. Και τι μπορεί να σημαίνει αυτό που μας κάνει να είμαστε δίχως σθένος!

Διάφορες λανθασμένες πεποιθήσεις που συγκρούονται με την πραγματικότητα μας, ψυχικά τραύματα συνήθως από την πρώτη επταετία της ζωής μας, συναισθηματικά μπλοκαρίσματα που εμποδίζουν την ροή της Ζωτικής Ενέργειας σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε μία ενότητα. Το ένα επηρεάζει το άλλο.

Αν το μυαλό μας και οι πεποιθήσεις μας δεν εξυπηρετούν και δεν υποστηρίζουν το Ανώτερο Καλό της ύπαρξής μας, τότε η ψυχή μας και τα συναισθήματα μας δεν εκφράζουν την φυσική τους αλήθεια, μπλοκάρονται και ή συμβιβαζόμαστε, ή αντιδρούμε ασυνείδητα κατά του θετικού, κατά της ροής, κατά της χαράς, και μην σας εκπλήττει, κατά της Αγάπης!

Φτάνουμε να αρνιόμαστε ό,τι πιο σπουδαίο, ό,τι πιο αναγκαίο, ό,τι πιό θεϊκό, την Αγάπη, που είναι νόμος φυσικός και στοιχείο της ίδιας μας της ύπαρξης. Εγκεφαλικές αντιρρήσεις, φοβίες, ανεμπιστοσύνη, έλλειψη αγάπης, είναι τα μηνύματα που φτάνουν στο σώμα, που τελικά αρχίζει να ασθενεί. Για να είμαστε στο σώμα υγιείς, χρειάζεται να είμαστε πνευματικά και ψυχικά υγιείς. Στην ενεργειακή του δομή, ο άνθρωπος έχει επτά ενεργειακά κέντρα.

Πίσω από κάθε ενεργειακό κέντρο υπάρχει ένας κύριος αδένας. Το κάθε κέντρο εκφράζει μία κύρια φυσική ιδιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και στα τρία επίπεδα, πνευματικό, ψυχικό, βιολογικό, και είναι υπεύθυνο για την μετάδοση της ενέργειας, και την υγεία στα ζωτικά όργανα που βρίσκονται στη ζώνη του.

Τα όργανα με την σειρά τους εκφράζουν την ιδιότητα του κέντρου, θετικά ή αρνητικά, σύμφωνα με την αιτία και το ποσοστό του μπλοκαρίσματος που έχει συμβεί στο κέντρο. Όταν κάποιο ζωτικό όργανο ασθενεί, σημαίνει ότι η φυσική ζωτική ενέργεια έχει διακοπεί στην περιοχή, ή δεν κυλάει επαρκώς, ή ότι το κέντρο έχει μπλοκάρει.

Σημαίνει ότι κάποια φυσική ιδιότητα, κάποιος φυσικός νόμος δεν εκφράζεται. Σημαίνει ότι το άτομο δεν έχει σθένος και δεν είναι ανοιχτό τόσο, ώστε να μπορεί να λάβει μόνο του όση ενέργεια του χρειάζεται για να αποκαταστήσει τη βλάβη.

Χρειάζεται επιπλέον ενέργεια. Το Reiki, με την συνεργασία του ασθενούς, ξεμπλοκάρει σε όλα τα επίπεδα και δίνει ενέργεια εκεί που λείπει. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, και η ροή της ενέργειας αποκαθιστάται, και η χαρά και η εμπιστοσύνη για την ζωή ξαναγυρίζει.

4. Πως εφαρμόζεται;

Στο θεραπευτικό σύστημα Reiki είναι σωστό να δέχεσαι θεραπεία σε καθημερινή βάση, τέσσερις ή και πέντε φορές την εβδομάδα. Το σύστημα λειτουργεί σε κύκλους των επτά, των δεκατεσσάρων, των εικοσιένα και των εικοσιοκτώ θεραπειών, αναλόγως την ασθένεια, την ένταση και την έκταση που έχει πάρει στα τρία επίπεδα που κινείται.

Βεβαίως μπορείς να κάνεις μία θεραπεία για αναζωογόνηση, χαλάρωση και εναρμόνιση του ενεργειακού σου πεδίου, κάθε τόσο. Η διαφορά είναι σημαντική. Η θεραπεία είναι καλό να γίνεται σε ήσυχο και καθαρό περιβάλλον. Ο θεραπευόμενος ξαπλώνει αναπαυτικά στο κρεβάτι θεραπείας φορώντας κάτι άνετο, όπως μία φόρμα γυμναστικής.

Η ενέργεια μεταδίδεται με την επαφή των δύο χεριών σε περισσότερες από δεκαέξι θέσεις στο σώμα, με πεντάλεπτη διάρκεια περίπου, σε κάθε θέση. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο θεραπευόμενος μπορεί να σηκωθεί, αφού πάρει λίγο ακόμα χρόνο για την γείωση του.

5. Πως νιώθει ο θεραπευόμενος κατά την διάρκεια της εφαρμογής του Reiki;

Ζητάμε από τον δέκτη να παρακολουθεί κατά την διάρκεια της θεραπείας, όσο μπορεί, τι συμβαίνει μέσα του. Αν και αυτό είναι κάπως δύσκολο γιατί χαλαρώνει πολύ, ώσπου φαίνεται σαν να κοιμάται. Αλλά δεν κοιμάται.

Στην αρχή και κατά την διάρκεια, μερικές φορές, αισθάνεται μια γλυκιά ζέστη, μια διαφορετική θερμότητα, η οποία απλώνεται στην περιοχή που μεταδίδεται η ενέργεια. Είναι η ενέργεια της ζωής που ρέει και πάλι σε μεγάλες ποσότητες στην ύπαρξη του. Μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά έχει ήδη χαλαρώσει.

Όσο προχωράει η θεραπεία, γίνεται όλο και πιο δεκτικός και δέχεται όλο και περισσότερη ενέργεια. Νιώθει την ενέργεια να κυλάει μέσα του και να ξεμπλοκάρει. Αισθάνεται να αλλάζει το επίπεδο της συνείδησης του και όλο και περισσότερο να βαθαίνει. Καμιά φορά μπορεί να κλάψει ή να γελάσει όταν η ενέργεια φτάσει στο συναισθηματικό επίπεδο. Τις περισσότερες φορές δεν το θυμάται όταν τελειώσει η θεραπεία. Η αίσθηση της θερμότητας κατά την διάρκεια, είναι διάχυτη.

Όταν τελειώσει η συνεδρία και σηκωθεί, αισθάνεται και φαίνεται σαν να έχει κοιμηθεί δώδεκα ώρες. Είναι φρέσκος, ενεργοποιημένος και καλοδιάθετος. Όλοι λένε ότι αισθάνονται καινούργιοι και ανάλαφροι. Είναι εξαιρετικά όμορφη η εσωτερική διαδικασία κατά την ώρα της θεραπείας Reiki. Ακόμα και αν κάνεις μόνο μία φορά, θα την θυμάσαι σαν να έδωσες στον εαυτό σου κάτι εξαιρετικό, ένα μεγάλο δώρο.

6.Λίγα λόγια για την ιστορία του.

Το Reiki όπως είπα και στην αρχή, είναι ένα πανάρχαιο, ολιστικό, θεραπευτικό σύστημα. Ο Dr Mikao Usui, Ιάπωνας χριστιανός, πήρε τον τίτλο του Διδάκτορα της Θεολογίας από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, και αργότερα έγινε πρύτανης στο χριστιανικό Πανεπιστήμιο του Κιότο της Ιαπωνίας. Διέθεσε την ζωή του στην έρευνα για την θεραπευτική δυνατότητα της φυσικής ζωτικής ενέργειας.

Όταν ολοκλήρωσε την έρευνα του που κράτησε πάνω από είκοσι χρόνια, ίδρυσε στην Ιαπωνία την πρώτη σχολή Reiki και μία κλινική. Ο Dr.Usui ανακάλυψε μέσα από την έρευνα του, ότι το Reiki το χρησιμοποιούσαν σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, όπως στην αρχαία Αίγυπτο, στο Θιβέτ, στην Κίνα και στην αρχαία Ελλάδα ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης. Ο Dr. Usui ονόμασε το θεραπευτικό του σύστημα Rei Ki, από το αρχαίο Ρεί που σημαίνει ροή, και από το Ki ή Chi που στα ιαπωνικά σημαίνει ζωτική ενέργεια, φως - συνείδηση - δύναμη - ζωτικότητα - Ζωή. Έτσι λοιπόν το Reiki είναι σύνθετη λέξη, που σημαίνει ενέργεια ζωτική που ρέει.

7. Για ποιες ασθένειες και προβλήματα ενδείκνυται; Σε τι βοηθάει;

Με το σύστημα Reiki μεταδίδεται φυσική Ζωτική Ενέργεια, σε όλο τον οργανισμό και συγκεκριμένα όπου ασθενεί. Μπορούμε να σκεφτούμε και με όλα όσα έχουμε πει, πόσο πολύ μπορεί να μας βοηθήσει. Πνευματικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά και βιολογικά. Δεν υπάρχουν ασθένειες ή άλλα προβλήματα που δεν μπορεί να βοηθήσει το Reiki.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν το γνωρίζουν ή δεν εμπιστεύονται μέσα από την παραπληροφόρηση που υπάρχει στην Ελλάδα. Το Reiki είναι τόσο απλό στη χρήση του και τόσο μεγάλο βοήθημα. Είναι αγάπη, είναι ζωή, είναι δώρο Θεού. Φέρνει γαλήνη, συνείδηση, αρμονία, χαρά, δημιουργικότητα, υγεία.

8. Πως μπορεί κάποιος να βρει ένα θεραπευτή; Που πρέπει να απευθυνθεί και τι πρέπει να προσέξει;

Νομίζω ότι το Reiki είναι αρκετά διαδεδομένο πια και στην Ελλάδα. Υπάρχουν θεραπευτές, σχολές, μαθητές και πολλά φυσικοθεραπευτήρια έχουν Reiki. Επίσης υπάρχουν αρκετά ενημερωτικά έντυπα που ασχολούνται με τις ολιστικές θεραπευτικές επιστήμες. Και σχεδόν όλα τα spa χρησιμοποιούν το Reiki για χαλάρωση, για απαλλαγή από το stress και για αναζωογόνηση. Ακόμα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει οργανωμένη κλινική Reiki όπως στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Εκεί εφαρμόζεται στα νοσοκομεία, καθώς και σε πολλά πανεπιστήμια, όπως το Yale. Ίσως κάποια στιγμή το δούμε και σε κάποια νοσοκομεία στην Ελλάδα. Τώρα ακόμα χρησιμοποιείται ανεπίσημα. Αυτό που θα πρέπει να προσέχει κάποιος ζητώντας ένα θεραπευτή του Reiki, είναι οι συστάσεις του. Θα πρέπει καλύτερα να έχει το δεύτερο επίπεδο εκπαίδευσης. Θα πρέπει να έχετε θετικές συστάσεις από κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύεστε, και που ο ίδιος έχει προσωπική εμπειρία από την δουλειά του θεραπευτή και της θεραπείας. Αν κάποιος είναι έτοιμος να δεχτεί θεραπεία Reiki, είναι σίγουρο ότι θα συναντήσει τον κατάλληλο θεραπευτή.

9. Πώς μπορεί κάποιος να μάθει Reiki;

Βρίσκοντας ένα Reiki δάσκαλο που να έχει ολοκληρώσει το επίπεδο στο Master, να έχει καλές συστάσεις από κάποιον μαθητή του που έχει γνωρίσει προσωπικά τον τρόπο και το ήθος της διδασκαλίας του, και έχει ωφεληθεί από αυτήν. Επίσης είναι καλό να έχετε διαβάσει ένα καλό βιβλίο για το Reiki. Υπάρχουν πολλά και καλά. Ένα από αυτά είναι από τις εκδόσεις Σωμανούς με τον τίτλο Reiki H συμπαντική ζωτική ενέργεια... Είναι καλό για κάποιον που θέλει να μαθητεύσει στο Reiki να έχει ενημερωθεί για το τι ακριβώς είναι αυτό. Βεβαίως όταν ένας μαθητής είναι έτοιμος να συναντήσει έναν δάσκαλο, τότε πάντα ο δάσκαλος είναι εκεί!

10. Ποια είναι η δική σας εμπειρία από το Reiki; Πώς πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει τη ζωή και τη δουλειά σας;

Το Reiki για μένα είναι δώρο Θεού. Είναι η αναπνοή του, είναι η ζεστασιά της αγάπης του στην καρδιά μου. Είναι η συμπόνια του στον πόνο και το κουράγιο στα δύσκολα, είναι τα καθάρια χρώματα του ουράνιου τόξου στην ψυχή μου. Αισιοδοξία και δημιουργικότητα, θρησκευτικό συναίσθημα και συνείδηση. Είναι η θεϊκή μουσική στην καρδιά μου. Το Reiki σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις τον εαυτό σου, να αναγνωρίσεις την έπαρση και τον εγωκεντρισμό σου, τον ανταγωνισμό σου.

Σου δίνει την ευκαιρία να γίνεις πιο όμορφος άνθρωπος και να ξαναβρείς την χαμένη σου αθωότητα και απλότητα. 17 χρόνια κάνω Reiki και 22 χρόνια γράφω μουσική. Η επιρροή του είναι μεγάλη στην ψυχή μου, στην εξέλιξή μου σαν άνθρωπος, και βεβαίως στη μουσική μου, μιας και η μουσική γράφεται με την ψυχή, είναι έκφραση της ψυχής όπως και ο λόγος, ο στίχος.

Στον τελευταίο μου ορχηστρικό δίσκο «Svarno» που τώρα κυκλοφορεί με 17 μουσικά κομμάτια και που είναι ο πιο προσωπικός μου δίσκος, διακρίνεται η εσωτερική και διαλογιστική διάθεση, καθώς και η δοτικότητα του Reiki, η τρυφερότητα, η αγάπη και η εμπιστοσύνη στη ζωή.

Ο τίτλος του άλμπουμ «Svarno» στα σανσκριτικά, αρχαία Ινδικά, σημαίνει το θεϊκό χρυσάφι στην καρδιά και στο πνεύμα.. Εκτός από το κυρίως CD, το άλμπουμ περιέχει και ένα μικρό σιντάκι με ένα τραγούδι που το τραγουδάω εγώ, «Το βοτσαλάκι».

Αυτό το τραγουδάκι λέει:

Εδώ στο βάθος πλένομαι χίλιες φορές την ώρα
Γιατί πολύ λερώθηκα στην από πάνω χώρα.
Του έξω κόσμου η λογική ακόμα με τρομάζει
Μόνο που είμαι βότσαλο, κανείς δεν με πειράζει.
Ήμουνα πέτρα μια φορά και στην καρδιά πονούσα,
Όλοι θέλαν να με χτίσουν, μα χωρίς να με ρωτήσουν.
Μια μέρα έφαγα κλοτσά κι έπεσα στο ποτάμι
Σιγά σιγά στρογγύλεψα και ο πόνος μου έχει γιάνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: