ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΘΕΜΑΤΑ ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΕ ΟΤΙ ΠΟΙΟ ΝΕΟ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Πόσο επηρεάζουν την υγεία μας;

Dr. Δημήτρης ΤσουκαλάςΣτρατάκη Άννα Βιοφυσικός

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε πολλούς ότι οι προσπάθειες να σταματήσουμε τις συνεχώς αυξανόμενες επιδημίες της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, του διαβήτη, των αναπνευστικών προβλημάτων, των καρδιακών νοσημάτων και του καρκίνου αποτυγχάνουν.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο πρωταρχικός λόγος είναι η εύκολη πρόσβαση σε ανθυγιεινές τροφές και η πολυάσχολη καθημερινότητα που αποκλείει την άσκηση από την ζωή μας.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις αρχές δημόσιας υγείας, εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο σε ολόκληρο το πλανήτη αν μπορούσαμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της μόλυνσης του αέρα, της επιβάρυνσης του νερού και άλλων περιβαλλοντικών θεμάτων, όπως δηλώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μελέτες εντοπίζουν σήμερα υδράργυρο και φαρμακευτικές ενώσεις στα αποθέματα νερού μαζί με άλλα επικίνδυνα χημικά.

Ακτινοβολίες η νέα πραγματικότητα

Ένα άλλο θέμα που έχει επιβαρύνει σημαντικά τον πλανήτη μας τα τελευταία χρόνια είναι οι ακτινοβολία. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο τα επίπεδα διαφορετικών ειδών ακτινοβολίας, ραδιενεργός, ηλεκτρομαγνητική και άλλες, έχουν αυξηθεί κατά δισεκατομμύρια φορές.

Η επιδράσεις τους στα έμβια όντα και στην υγεία του ανθρώπου δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Γνωρίζουμε βέβαια ότι κάποιες ακτινοβολίες, όπως η ραδιενεργός είναι ξεκάθαρα βλαπτικές προς τη ζωή, κάποιες άλλες όμως όπως η ηλεκτρομαγνητική είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο υπό έρευνα.

Ο κόσμος όλος βομβαρδίζεται καθημερινά από ενέργεια σε μορφή ακτινοβολίας που ονομάζεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Ένα μέρος αυτής είναι το ορατό φως. Όμως το μεγαλύτερο μέρος της είναι αόρατο. Ο Ήλιος, τα αστέρια και οι γαλαξίες εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που φθάνει και στη Γη.
Η Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία συνίσταται σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα που καλύπτουν μεγάλο εύρος συχνοτήτων και έτσι μπορεί να παραχθεί και τεχνικά.

Την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν την παράγουν μόνο οι πομποί ραδιόφωνου, τηλεόρασης και κινητής τηλεφωνίας όπως νομίζουν οι περισσότεροι.

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία παράγουν και οι διάφορες ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά διότι κρύβουν έναν μικρό πομπό μέσα τους. Τέτοιες συσκευές είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, το ασύρματο τηλέφωνο, το baby monitor κ.α.

Επίσης ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία παράγει κάθε ηλεκτρική συσκευή καθώς και κάθε καλώδιο που έχει ρεύμα και αυτά που βρίσκονται μέσα στους τοίχους και φέρνουν ρεύμα στις πρίζες.

Η επιρροή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε επίπεδο κυττάρων και DNA

Η βιολογική επίδραση των διαφόρων μορφών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αναλύονται στο βαθμό και την επικινδυνότητα της βλάβης που μπορούν να προκαλέσουν στα κύτταρα.
Τα κύτταρά μας και κυρίως το νευρικό μας σύστημα επικοινωνούν μεταξύ τους ή με άλλα όργανα του σώματος, μέσω ηλεκτρικών σημάτων.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που όπως λέει και το όνομά της αποτελείται από ηλεκτρικά και μαγνητικά σήματα, είναι λογικό να δημιουργεί παρεμβολές και να διαταράσσει την εσωτερική επικοινωνία του οργανισμού μας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε γενικές γραμμές η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να έχει κατά περίπτωση σημαντικές παρενέργειες μέσα από την αλλοίωση του DNA:

Ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν την παραγωγή μελατονίνης προκαλώντας αϋπνία
Αυτισμό και άλλες διαταραχές της ανάπτυξης στα νήπια

Αυξημένα ποσοστά καρκίνου και λευχαιμίας
Λήθαργό, κόπωση, απώλεια πρόσφατης μνήμης
Διαταράσσει όλους τους γνωστούς τους εσωτερικούς ρυθμούς του σώματος (εγκεφάλου, καρδιακή συχνότητα, αναπνοή, 24ωρη δραστηριότητα, εντερικές κινήσεις, αποτοξίνωση, κ.λπ.)

Σχετίζονται με νοσήματα όπως η νόσος του Parkinson, η σκλήρυνση κατά πλάκας, Alzheimer)
Αυξάνει την παραγωγή τοξινών από τους μύκητες μέσα στα σπίτια
Καταστέλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν την αρχή της πρόληψης και της προφύλαξης απέναντι σε έναν καινούργιο και ακόμη διερευνώμενο κίνδυνο, παρά του εφησυχασμού και της αδιαφορίας λόγω έλλειψης «επαρκών» στοιχείων.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση μας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με καλύτερη τοποθέτηση και χρήση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών μας.

Η τοποθέτηση του κρεβατιού μας θα πρέπει να είναι στο τοίχο όπου υπάρχει η μεγαλύτερη απόσταση από τις οικιακές συσκευές του σπιτιού, τα εσωτερικά ασύρματα δίκτυα Wi-Fi, τους υπολογιστές κ.α. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε εγκύους όπου το έμβρυο είναι πολύ ευαίσθητο σε αυτές τις ακτινοβολίες και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην μελλοντική του υγεία.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία παράγεται από πηγές που δεν μπορούμε να ελέγξουμε όπως το ρεύμα της πόλης, διάφορες κεραίες κ.ά.
Μπορούμε όμως να ενισχύσουμε τα κύτταρα μας ώστε να έχουν όλα τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά για να διορθώσουν τις βλάβες που προκύπτουν.

Η επίτευξη της βέλτιστης υγείας έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες που μας επηρεάζουν. Τις περισσότερες φορές αυτοί δεν είναι άμεσα ορατοί και η δράση τους εκφράζεται μετά από πολλά χρόνια.

Όσο όμως εμβαθύνουμε τη γνώση μας σχετικά με την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και του περιβάλλοντος που τον περικλείει, τόσο μπορούμε να αυξήσουμε και την δυνατότητα μας να ενισχύσουμε και να αποκαταστήσουμε την φυσική κατάσταση λειτουργίας.

Πηγές:USA Today October 18, 2006Dr. Mercola.com: Why it matters where you sleepEnviromental toxicityΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: